Végtelen erőfeszítés, végtelen kitartás, végtelen szerénység. (Rain vezérelve)

Tudtam, hogy ránézésre nem tűnök valami nagy számnak, a megjelenésem sem túl vonzó, de a bensőm elég rendkívüli. Minden színpadra lépés előtt azt mondom magamnak, hogy én vagyok a legjobb, és minden előadás után ugyanúgy azt, hogy nem én vagyok. Ezért minden fellépés előtt 120 százalékosan kell felkészülnöm, hogy az előadáson 100 százalékos teljesítményt tudjak nyújtani. Ennek érdekében minden álló nap folyamatosan képzem magam. Már nagyon hosszú ideje alváshiányban szenvedek, mert ha éppen nem dolgozom, akkor vagy edzek, vagy a koreográfiákat és a dalokat próbálom. Éppen úgy, mint a filmfelvételek idején, ha valamit nem csináltam jól, képtelen vagyok aludni. Akár színészként, akár énekesként, a legjobbat kell tudnom kihozni magamból. De nem kell aggódni, hogy most nincs elegendő időm az alvásra, jut arra majd bőven a halálom után. (Rain)

Ez a fiatalság, ez az egészség... és a túlcsorduló önbizalom... az erőfeszítés, amit az oly hihetetlen előadásai sikeres megvalósításáért tett... és a tehetség, amit felmutat, ezek töltenek el spontán tisztelettel engem. Azt gondolom, hogy a történelem a fontos személyiségek között fogja jegyezni. Úgy, mint aki színészként és zenészként egyaránt sikeres lett. ...
Ami igazán meglepő Ji-hoonban, az az, hogy egyfajta düh, bosszúvágy és szomorúság, az összes efféle sötét, komor negatív motiváció az ő esetében rendkívül optimista és derűs módon ölt testet.
(Park Chan-wook rendező)

RAIN KRÓNIKA: A GYAKORNOKI ÉVEK - 2002.01-04.




A DEBÜTÁLÁS ELŐKÉSZÜLETEI



20020000-0001, 0002


Rain debütálásának első időpontját 2001. augusztusára tűzték ki. Valószínűleg az év első felében már majdnem teljesen összeállt az indulásához szükséges zenei és táncos anyag, ezért Ji-hoon folyamatosan startra kész állapotban volt. A várakozás időszaka mégis extrém hosszúságúra nyúlt.

Ji-hoon beszámolójából úgy tűnhet, mintha JYP valami megmagyarázhatatlan oknál fogva rendre őt sorolta volna hátrébb mindenkivel szemben. De ennél valószínűbb, hogy JYP inkább védte őt, hiszen a debütálás stressze és komoly érzelmi-fizikai terhelése veszélyes is lehetett a tragikus eseményeket követően még nagyon törékeny lelkiállapotban lévő fiú számára, még ha ezt ő maga nem is ismerte fel.


"Majd Jin-young visszajött az Államokból, miután befejezte a produceri munkáját. Ezért azt gondoltam, hogy azonnal nekiláthatok az albumomnak, de Jin-young azt mondta, hogy először az ő albuma fog megjelenni, mivel van egy jó dala." [1]


"Egyfolytában így gyakoroltam és vártam az augusztust, amikor az albumom megjelenik. Aztán eljött az augusztus, és a helyzet ismét megváltozott. Ez (Park) Ji-yoon albuma kiadásának lett az ideje, aki ugyanannál az ügynökségnél volt. Az én albumomat megint elhalasztották, ezúttal novemberre. Az aggodalmam egyre nőtt a efféle sorozatos események miatt. Miután elkészült Ji-yoon albumával, Jin-young újra elutazott az USA-ba. Én nyugtalanul gyakoroltam tovább az éneklést, mivel nem volt semmi más, amibe kapaszkodhattam volna. Azon tűnődtem, hogy kiadja-e valaha is az albumomat ezután a két évnyi kemény munka után, valamint hogy kiöregszem abból, hogy táncos énekes lehessek. Amikor ez év februárjában visszatért Koreába, Jin-young azt mondta, 'most tényleg hagyom megjelenni az albumodat', és a felvétel egy hónap alatt kész is lett. Azért nem tartott sokáig a felvétel, mert az összes dal egyben volt már." [1]


Bár a halogatás ugyancsak idegőrlő lehetett, de az anyagok készre csiszoltsága miatt Ji-hoon mégis visszanyert egy csomó időt. Az események magas fordulatszámra kapcsoltak. Nemcsak az album felvételei folytak a stúdióban, hanem az előadói image véglegesítése is ekkor történhetett, melybe a színpadi megjelenéstől kezdve (jelmezek, frizura, make up stb.) a közönség számára hangsúlyozandó kép minden szegmense beletartozhat (viselkedés, stílus, nyilatkozatok, a "személyes mitológia" alapelemei stb). Mivel az új sztárjelöltekre hatalmas erővel zúdul a média és a közönség érdeklődése, ennek kezelésére is fel kell készíteni őket.

Ahogyan azt az előző bejegyzésekben láthattuk, az első, fotókban gazdag ismertetés 2002. márciusában jelent meg a debütálás előtt álló ifjú tehetségről az Ecole magazinban.

2002. április 3-án megnyílt Rain önálló honlapja egy bemutató adatsorral, majd másnap megjelent rajta Rain első üzenete.

Időközben leforgatták az első zenés videót, az élő előadásokhoz pedig az énekes-táncos gyakorlások "élesítése" folyt a próbatermekben. 

Készült néhány felvétel, melyek segítségével beleláthatunk ezekbe a munkafolyamatokba. Az első videó befejező képsora a próbateremben táncoló Raint mutatja, akinek arca mindent elárul a pályakezdésével kapcsolatos bizakodásáról és a készülődés idejének extrém izgatottságáról. 









Az első zenés videót a felirat szerint Ausztráliában forgatták, és mint majd a bemutatás napjánál meglátjuk, jóval többet vállaltak benne, mint egy táncos zeneszám hatásos vágásokkal és effektekkel való "felturbózását". 







JYP producerként sem tett engedményeket, amit Rain a mester perfekcionizmusaként emlegetett. Az igazság azonban az, hogy egyszerűen összetalálkozott mindkettőjük kényszeres maximalizmusra törekvése. Az előkészületekbe befektetett munka eredményét ezért összegezhette így JYP a 7 Rainmaker című dokumentumfilmben:
"Az első albumához a dalok, a táncok, az egész megjelenése várakozáson felüli lett. Minden a sztenderdek fölötti volt: jó énekes, jó táncos és nagyon jóképű." [2]

A debütálást követően természetesen a nagyközönség egyre kíváncsibb lett mindenre, ami Rainnel kapcsolatos, így augusztusban készült két olyan műsor is, melynek részletei rendkívül érdekesen kiegészítik és ellenpontozzák azt az időszakot, melynek legfőbb törekvése a reflektorfények helyes irányba állítása volt. 

Azonban Rain még távolról sem élte a sztárok életét, ezért azok a filmrészletek, amelyekben személyes kalauzolásával mutatja meg a debütálása környékén élt privát életének kulisszáit, nagyon megindító kontrasztot alkotnak a vágyak és törekvések világával. Olyan, mintha a népmesék legkisebb királyfija az út kezdetén kapna maga mellé egy forgatócsoportot. És mint a dokumentumfilmek általában, ezernyi más dologról árulkodnak, mint ami konkrétan a képeken látható-hallható. 

Egy tipikus diáklakásban járunk, és Rain azt mondja, hogy az ügynökséghez tartozó, négy fiúból álló énekegyüttessel, a Noellel lakik együtt. Az emeletes ágy, a "fiús rend" is diákszálló érzetet kölcsönöz a látottaknak, és Rain lefegyverző őszinteségének köszönhetően konkrét képeket kapunk még a testhelyzetekről is, melyek az álmok szövögetését kísérték (és egyúttal árulkodnak az ölelés hiányáról is). 


20020000-0003



Egyébként rendes fiúk lakják a lakást, mert elmosogattak, és Rain a harcedzett serpenyőt is rutinosan használja, látszik, hogy nem először készíti benne a reggelijét. (Hogy vajon ez az ügynökség által a gyakornokok számára fenntartott szállás-e vagy már Rain saját bérleménye, az nem derül ki. Mivel az ügynökséghez tartozó más zenészekkel lakik együtt, ezért az elsőre szavaznánk, de lesz majd egy októberi felvétel, amelyen váratlanul Rain édesapja nyit ajtót ugyanebben a lakásban. Lehet, hogy ott csak arról van szó, hogy a vele készített interjúhoz ez volt a legkézenfekvőbb kulissza, mert máshol ő maga mondja, hogy a fia az ügynökség gyakornokainak szállásán lakott.)



20020000-0004




Tényszerűen például azt tudjuk meg: Rain keményen edzett már ekkor is, hogy a fizikuma jól bírja a terheléseket - de az arcán ott a büszkeség, amelyet az erőnléte és testi adottságai miatt érez, és amellyel a tudnivalókat továbbadja. Ugyancsak kiderül, hogy JYP-val már járt Amerikában, ahol a divat és a dizájn iránt érdeklődő fiú először vásárolt magának igazán menő darabokat - ezek ugyan még csak bőrövek, de mekkora, még a félszegségén is átsütő örömmel mutatja meg őket! És nem lenne Rain, ha minderről a figyelmét egy pillanat alatt el nem terelné a felragyogó napfény, melyről rögtön megjegyzi, hogy "Amikor úgy éreztem, hogy megfulladok, a napot nézve tényleg jobban éreztem magam."



20020000-0005




Bejegyzéseinkben eddig tartott Ji-hoon felkészülésének útja, mely 2002. április 24-én elvezetett egy ragyogó színpadi jelenség, RAIN megszületéséig. A debütálás napjától kezdve igyekszünk a fellelhető számtalan média-anyagot és egyéb információt egy naptár napjaihoz rendelni, és időnként egy-egy összefoglaló áttekintést adni a történésekről.




20020000-0006




Őszintén reméljük, hogy az eddig megjárt nehézségek és az időrendben még csak ezután következő próbatételek rögös útján elkísérhetjük a jelenleg is aktivitása teljében lévő, néha valóban mesebeli kis királyfira emlékeztető, de nagyon is valóságos hősünket a megérdemelt végső sikeréig és teljes boldogságának elnyeréséig.

Fighting, Ji-hoon / Rain! Még csak most jön a neheze...














[020810-004]












🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧


MEGJEGYZÉSEK / NOTES:


[1] Rain bemutatkozása az első honlapján, 2002

[2] The Seven Rainmakers, documentary, KBS TV

20020000-0001 - 0006 Screenshots by Harudo11


🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése