Végtelen erőfeszítés, végtelen kitartás, végtelen szerénység. (Rain vezérelve)

Tudtam, hogy ránézésre nem tűnök valami nagy számnak, a megjelenésem sem túl vonzó, de a bensőm elég rendkívüli. Minden színpadra lépés előtt azt mondom magamnak, hogy én vagyok a legjobb, és minden előadás után ugyanúgy azt, hogy nem én vagyok. Ezért minden fellépés előtt 120 százalékosan kell felkészülnöm, hogy az előadáson 100 százalékos teljesítményt tudjak nyújtani. Ennek érdekében minden álló nap folyamatosan képzem magam. Már nagyon hosszú ideje alváshiányban szenvedek, mert ha éppen nem dolgozom, akkor vagy edzek, vagy a koreográfiákat és a dalokat próbálom. Éppen úgy, mint a filmfelvételek idején, ha valamit nem csináltam jól, képtelen vagyok aludni. Akár színészként, akár énekesként, a legjobbat kell tudnom kihozni magamból. De nem kell aggódni, hogy most nincs elegendő időm az alvásra, jut arra majd bőven a halálom után. (Rain)

Ez a fiatalság, ez az egészség... és a túlcsorduló önbizalom... az erőfeszítés, amit az oly hihetetlen előadásai sikeres megvalósításáért tett... és a tehetség, amit felmutat, ezek töltenek el spontán tisztelettel engem. Azt gondolom, hogy a történelem a fontos személyiségek között fogja jegyezni. Úgy, mint aki színészként és zenészként egyaránt sikeres lett. ...
Ami igazán meglepő Ji-hoonban, az az, hogy egyfajta düh, bosszúvágy és szomorúság, az összes efféle sötét, komor negatív motiváció az ő esetében rendkívül optimista és derűs módon ölt testet.
(Park Chan-wook rendező)

RAIN KRÓNIKA: FANCLUB 1997-1999





1998-1999-0001



Ji-hoon még nem volt egészen tizenhat éves, amikor a művészeti felső középiskolába lépéssel egyidejűleg a Fanclub (팬클럽) nevű fiúcsapattal már fellépésekre is járt (a csapat angol átírású neve Fanclub, Fan Club, Fän-club és egyéb változatokban is megtalálható). A formációnak még az előző tanévben lett tagja, amikor harmadéves volt az alsó középiskolában. A Fanclub első albumának ismertető szövegéből tudjuk, hogy a csapat 1997. szeptemberében alakult meg, és nyolc hónapnyi felkészülés után debütáltak.

A csapat bemutatkozásának és az első album megjelenésének időpontját a különböző források 1998. április 30-ra, májusra vagy júniusra teszik. A DreamRecord oldalán 1998.06.24. szerepel, ami leginkább összhangban van azzal, hogy a Fanclub első ismert fellépése június 13-án volt, tehát valószínűleg ez lehetett a debütálásuk időpontja (a jelenleg ismert tévéfelvételek alapján feltételezve).



1998-1999-0002




A Fanclub 팬클럽 tagjai:


홍상진 洪相晋 Hong Sang-jin (1978) - ének, rap
김교민 金教民 Kim Kyo-min (1979) - ének
김호상 金灏相 Kim Ho-sang (1980) - ének, rap, koreográfia
조승훈 赵承勋 Jo Seung-hun / Frankie Jo (1981) - ének, angol rap
유성현 刘圣贤 Yu Seong-hyeon (1981) - ének, rap, koreográfia
정지훈 郑智薰 Jung Ji-hoon (1982) - ének, rap, koreográfia



Nem volt könnyű bekerülnie az ötfős fiúcsapatba, mert akkoriban még nemigen tudta felvenni a versenyt a nála gyakorlottabb tagokkal. Legnagyobb különlegessége az elég érett és mély férfihangja volt. Ji-hoon megjelenése még nagyon erős kontrasztot alkotott a többi tagéval, akik kicsit idősebbek voltak nála. Fizikai fejlődésének ő még csak éppen abban az időszakában járt, amikor vézna, nyakigláb kamaszként már elveszítette gyermeki báját, és a majdani felnőttes megjelenésének szépsége még alig volt sejthető. A producernek a fiú elszántsága és rendkívüli szorgalma tűnt fel, ezért engedte be hatodik tagnak a csapatba.

Kim Ho-sang, a Fanclub vezető énekes-rappere így emlékezett vissza az alakulás idejére:

"Kezdetben a Fanclubnak öt tagja volt. Az volt a célunk, hogy felvegyük a versenyt az ötfős “H.O.T” csapattal. Minden egyes alkalommal a gyakorlás után azt láthattad a cég gyakorlótermében, hogy Ji-hoon (Rain) folyton egyedül gyakorolja a táncot. Sápadt volt és magas, nem tűnt túl jónak a táncban. De a menedzser látta, hogy nagyon keményen gyakorol a teljes leizzadásig, ezért úgy döntött, hogy be kellene vennünk. Megkérdezte, hogy 'Rendben van, ha őt is befogadjuk?' Azt mondta:  'A H.O.T és a Sechs Kies között nincs nagy különbség. Próbáljuk meg így.' Öt vagy hat tag, az tényleg nem nagy ügy. így azt feleltük, hogy “OK”, és gyerekesen elgondolva, megalakítottuk a hattagú Fan Clubot." [1]

Ji-hoon nem is cáfolt rá a döntésre: alig telt el néhány hónap, és már frontemberként működött a színpadon, a nagyfiúk számára nem kis meglepetéssel szolgálva:

"Bizonyos szempontból az összes tag között ő volt a leggyengébb. Még rappelni sem tudott. De 3-4 hónap elteltével elkezdett felzárkózni mellém. Idővel Ji-hoon fokozatosan kezdett felülmúlni engem." [2]

Rain a későbbi pályafutásának tükrében bár szeretettel és humorral beszélt ezekről az időkről, de nem valami nagy büszkeséggel. Egy 2008 végén rögzített hosszú interjúban így beszélgettek Shin Hae-chullal:

"Rain: - Egy hattagú fiúcsapatban debütáltam harmadikos koromban.

Shin Hae-chul: - Ez a harmadik évfolyamod alatt történt?

Rain: - Igen, harmadéves voltam, amikor debütáltam ebben a hattagú fiúcsapatban. Akkoriban teljesen elkerült a figyelem. Kis keserűséget éreztem.

Shin Hae-chul: - Mi volt a neve annak a csapatnak?

Rain: - Fanclub! A menedzserünk azt akarta, hogy mi legyünk mindenki idolja, mi váljunk az emberek rajongói klubjává. Ezért választották a nevet: Fanclub. Olyan valamit csináltam, amit nehéz leírni. Aranyos arcokat próbáltam vágni. Minden nap tágító gyakorlatokat csináltam a szememmel, hogy kerekebb legyen.

Shin Hae-chul: - Nagyobbra kerekítetted a szemed?

Rain: - Igen, kerekre tágítottam. Túl kellett élnem, bármi legyen is az ára." [1]

Mivel a Fanclub menedzserének is feltűnt Ji-hoon végtelenül elszánt és vég nélküli gyakorlása, itt említjük meg azt a nem túl szerencsés hozadékot, mely valószínűleg az eddig tartó időknek a "mellékterméke". Csak a katonaidőkben vált teljesen nyilvánvalóvá, hogy a kezdeti, minden szakszerű segítséget nélkülöző fizikai terhelésnek - vagy még inkább folyamatos túlterhelésnek - egy krónikus hátfájás lett a következménye, melyet nagy valószínűséggel egy ekkor kialakult gerincsérv okoz.



A Fanclub két albumot és három zenés videót jelentetett meg, ezeket a következő bejegyzésekben ismertetjük, a csapat fellépéseiről fennmaradt videókkal, fotókkal és újságcikkekkel együtt. 

Hogy miért lett annyira rövid életű a tehetséges csapat? Az egyik magyarázat szerint, melyet általában olvashatunk, hogy a Rain által is említett H.O.T. nevű fiúcsapat sikere után egyre-másra alakultak az öt-hat tagból álló fiúcsapatok, és ez a dömping egyszerűen maga alá temette a Fanclubot is. Azonban a szóbeszéd mást is említ, mégpedig egy nagyon kellemetlen fordulatot. Állítólag a menedzserük hagyta cserben a fiúkat, mégpedig úgy, hogy lelépett az összes pénzükkel. Annyi bizonyos, hogy a második album kiadása után néhány hónappal elég hirtelen ért véget a csapat története. 

Három tag, köztük Kim Kyu-min még alapított egy újabb formációt 3boys néven 2004-ben, de ők sem lettek sikeresek. Egyedül a legkisebb fiú, Jung Ji-hoon vészelte át a Fanclub utáni időket, és tett szert szólistaként olyan ismertségre, amelyről talán a fiúcsapat tagjaként soha nem is álmodott.








🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧


MEGJEGYZÉSEK / NOTES:


나무위키 (Wiki Tree) -  6인조 보이그룹 팬클럽


Fotók: Internet


[1] Shin Hae-chul's Special Edition - Rain interview, 2009.12.26.


[2] Rain, Hip Korea, Discovery Channel (documentary)


🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése