Végtelen erőfeszítés, végtelen kitartás, végtelen szerénység. (Rain vezérelve)

Tudtam, hogy ránézésre nem tűnök valami nagy számnak, a megjelenésem sem túl vonzó, de a bensőm elég rendkívüli. Minden színpadra lépés előtt azt mondom magamnak, hogy én vagyok a legjobb, és minden előadás után ugyanúgy azt, hogy nem én vagyok. Ezért minden fellépés előtt 120 százalékosan kell felkészülnöm, hogy az előadáson 100 százalékos teljesítményt tudjak nyújtani. Ennek érdekében minden álló nap folyamatosan képzem magam. Már nagyon hosszú ideje alváshiányban szenvedek, mert ha éppen nem dolgozom, akkor vagy edzek, vagy a koreográfiákat és a dalokat próbálom. Éppen úgy, mint a filmfelvételek idején, ha valamit nem csináltam jól, képtelen vagyok aludni. Akár színészként, akár énekesként, a legjobbat kell tudnom kihozni magamból. De nem kell aggódni, hogy most nincs elegendő időm az alvásra, jut arra majd bőven a halálom után. (Rain)

Ez a fiatalság, ez az egészség... és a túlcsorduló önbizalom... az erőfeszítés, amit az oly hihetetlen előadásai sikeres megvalósításáért tett... és a tehetség, amit felmutat, ezek töltenek el spontán tisztelettel engem. Azt gondolom, hogy a történelem a fontos személyiségek között fogja jegyezni. Úgy, mint aki színészként és zenészként egyaránt sikeres lett. ...
Ami igazán meglepő Ji-hoonban, az az, hogy egyfajta düh, bosszúvágy és szomorúság, az összes efféle sötét, komor negatív motiváció az ő esetében rendkívül optimista és derűs módon ölt testet.
(Park Chan-wook rendező)

RAIN KRÓNIKA: 2001.06.27.




Az alábbi írás nem kötődik szorosan Rainhez, inkább csak azt segít érzékeltetni, hogy mi vette körül a pályára készülő fiatalembert, aki éppen a viharos társadalmi megnyilvánulásokat kiváltó mestere albumának népszerűsítő körútján vett részt. Nyilván figyelte az eseményeket, és ezek hozzájárultak a tanulási folyamatához.

A cikk felhívás az ifjúság védelméről szóló törvény és a véleménynyilvánítás szabadságával foglalkozó vegyes bizottság (valószínűleg a cenzúra jogalapját megteremtő jogszabály és az azt gyakorló testület) eltörlésére.  A tiltakozás elsősorban Park Jin-young és Psy védelmében íródott, mert az ifjúságvédelem álarca mögé bújva konzervatív keresztény csoportok cenzúrát kívántak gyakorolni az albumaik felett. A dalok szövegét vulgárisnak, explicitnek, szexualitásra felbujtónak, tehát a fiatalokra károsnak ítélték. A felhívást aláíró számtalan társadalmi és szakmai szervezet viszont az érzelmi gazdagság művészi kifejezésének és az egyének véleménynyilvánításának szabadsága mellett állt ki.



CULTURAL ACTION
문화연대


 



박진영 앨범 검열 사태 관련 성명서 


기윤실은 청소년보호 이데올로기로 성담론과 표현의 자유의 본질을 왜곡하는
폭력적인 검열행위를 즉각 중단하라!!

-박진영 앨범 검열 사태에 대한 우리의 입장-

기독교윤리실천운동(이하 기윤실)을 포함하여 "대중가요 음란저질화를 우려하는 시민사회단체 일동"의 이름으로 지난 21일 박진영의 6집 <게임>이 청소년에게 성행위를 선동하는 해괴망측한 노래를 담고있어 이 앨범에 대해 연소자이용불가 앨범과 청소년유해매체로 결정고시하라는 요구를 담은 성명서가 발표되었다. 이 성명서에는 "청소년유해표시 및 포장"을 할 것, 6집 앨범 노래 모두에 대해 방송금지를 해줄 것, 그리고 음반의 사전등급분류를 실시할 것과 같은 요구사항들이 함께 제시되고 있다. 기윤실은 지난번 "싸이" 앨범에 대해서도 앨범 자켓의 성적 표현과, 가사의 내용들의 일부 욕설과 성표현의 이유를 들어 앨범 전체의 전량수거, 청소년유해매체고시 등을 요구하였고, 이에 대해 영상물등급위원회가 "싸이"의 앨범을 18세미만 이용불가판정을 내린 바 있다.

우리는 작년부터 문화적 표현물에 대한 기독교단체들의 무분별하고 자의적이고 편협한 주장들이 사회적으로 많은 물의를 일으켰고, 이 단체들의 획일적이고 편협한 종교적, 정서적, 윤리적 검열행위들이 국민의 기본권인 표현의 자유를 얼마나 황당하고 심각하게 침해했는가를 보아왔다. 그들이 고발하거나 문제를 제기했던 장선우 감독의 <거짓말>이나 이현세씨의 <천국의 신화>가 법원에서 무혐의나 무죄판결을 받았던 사례에서 알 수 있듯이, 사회적으로 큰 무리없이 수용될 수 있는 문화적 표현물들에 대해 기윤실을 포함한 보수단체들은 자신들의 종교적 보수윤리관을 무리하고 집요하게 관철시키려하고 있다. 그들은 그 나름의 문화적, 철학적, 역사적 맥락을 내장한 성표현물들이 마치 10대 청소년들에게 지독하고도 치명적인 해를 미치는 것처럼 과장되게 선전해왔고, 이 허위의식을 과도하게 관철시키려는 주장들이 결국은 청소년보호에 대한 잘못된 편견을 신념처럼 스스로 오인하게 만들었으며, 문화적 표현행위를 음흉한 상업주의로 손쉽게 동일시하여 후자를 전자의 정당성과 옹호에 대한 전략적인 방어전술로 효과적으로 이용하고 있다.

우리는 최근 김인규 교사에 대한 검찰과 정보통신윤리위원회의 검열행위를 시작으로 가수 "싸이", 박진영의 음반에 대한 지속적인 검열행위들이 작년의 사태와 하나도 다를 것 없이 계속되고 있다고 생각하며, 그것의 표면에는 항상 "청소년보호"라는 이데올로기가 있어 일종의 검열의 만병통치약으로 오용, 남용되고 있다고 판단한다. 청소년보호는 기윤실과 같은 단체들이 주장하는 것만이 있는 것이 아니다. 오히려 스스로 판단에 의해서 문제의 문화적 표현물들을 수용할 수 있는 문화적 권리들을 보호하고 청소년들과 함께 문제의 내용에 대해 대화하는 것이 진정한 의미에서의 청소년보호일 수 있다. 우리는 "싸이"의 노래나 박진영의 노래들이 청소년들의 들을 권리들을 차단할만큼 심각하거나 치명적이지 않다고 보며, 이는 사회적 공론과 합의 속에서 토론할 대상이지 억압하거나 근절시킬 대상은 아니라고 본다. 또한 이 앨범에 대한 기윤실 및 보수단체들의 주요한 단죄 이유를 "청소년보호"로 적시하기 위해서는 적어도 가설추리에 의한 영향론적인 오류나 의도론적인 오류들이 배제되어야 하며, 보호받아야한다고 생각하는 청소년들 스스로에게 먼저 물어보아야 할 문제이다.

박진영 6집 앨범이 청소년들에게 해괴망측하게 섹스를 선동하고 있다는, 이 "해괴망측한" 기윤실 외 단체들의 주장들이 정당화되려면 적어도 노래의 일부분에서 이런 사실들이 정확하게 명시되어있거나, 곡의 주인인 박진영 스스로 청소년에게 변태적인 섹스를 선동하고 다니거나, 청소년 스스로가 이러한 주장을 입증할만한 사심없는 다수의 증인이 있을 때에야 가능한 것이다. 그러나 박진영의 노래들은 청소년에게 변태적이거나 노골적인 성행위를 부추기는 가사들을 적시하고 있지 않고, 다만 성에 대해 수없이 많고 다른 느낌으로 상상하게 만들뿐이다. 박진영의 앨범은 노골적이고 명백한 방법으로 오로지 성적 흥미에만 호소하는 어떠한 예술적, 과학적, 사회적 가치도 담고 있지 않은 음란물 및 유해매체물과는 거리가 먼 것이다. 그리고 박진영 스스로 밝히고 있듯이 청소년들에게 지금 당장이 아닌 아름답고 솔직한 성에 대한 미래의 욕망을 갖도록 당부하고 있다. 자신들의 주관적인 판단과 고집을 기준으로 청소년에게 성에 대한 해괴망측한 가치관을 심어줄 것이라고 자의적으로 판단하는 것은 문화적 표현물에 대한 대단히 위험한 반문화적 공격이며, 이 위험한 가설로 인해 오히려 청소년들에게 타인에 대한 아름다운 상상력이 거세된 성과 섹스에 대한 획일적이고 이분법적인 '율법'만이 남게될 것이다.

우리는 문화적 성표현물을 지속적으로 검열하고자 하는 잘못된 신념과 고집 안에는 '청소년보호'라는 보호막이 감추어 놓은 보수적 기성세대들의 공포심이 자리잡고 있음을 알고 있다. 그리고 자신들의 요구들을 법적으로 제도적으로 관철시키려는 무리한 주장 안에는 자신들이 생각하는 기준에 의해 더러운 것, 불결한 것, 저속한 것을 참지못하는 파시즘적이고 폭력적인 "순결주의"가 잠재되어 있고, 한편으로는 건전사회 구현에 대한 종교적 사명감과 다른 한편으로는 서로 다른 의견과 감성을 가진 타인의 표현행위에 대한 배려의 결핍, 단죄의 과잉이 교차되어 있음을 또한 알고 있다.

우리는 조피디의 앨범이건, 김진표의 앨범이건 "싸이"의 앨범이건 박진영의 앨범이건, 그것들의 상업적인 이해관계를 대변하거나 옹호할 생각은 추호도 없다. 또한 기윤실의 주장과는 다르게 이 앨범의 고객들 중 상당수는 10대 청소년들이 아니라 20대들이며, 정당하게 음반시장에 출시된 것에 대해 앨범구입자의 70%가 청소년들이라는 잘못된 정보를 가지고 상업적 속셈을 운운하는 것은 문제의 본질을 전도시키는 올바르지 않은 발상이다. 우리는 다만 한 개인의 창작행위가 다른 사람들에게 직접적이고 치명적인 해를 미치지 않은 이상, 사회적으로 그 권리를 보호받아야 하며, 성숙한 시민사회일수록 그것들을 수용할 수 있는 환경이 만들어져야한다는 것을 주장할 뿐이다. 설사 박진영과 같은 노래 가사들이 청소년에게 간접적인 영향을 미친다해도 그것을 사법적인 검열의 문제로 해결해서도 안될 것이다. 우리는 이 과정에서 노래의 문화적, 정서적 맥락과 함의들을 읽는 것이 필요하며, 그 문제들을 대화하고 토론하는 계기를 통해서 청소년들의 문화적 판단력과 면역성이 높아지리라고 생각한다.

우리는 마지막으로 박진영의 앨범에 대한 문제제기를 포함해서 문화적 성표현물에 대한 사회적 수용과 청소년보호의 문제들을 함께 토론할 수 있는 공개적인 자리가 마련되기를 기윤실 외 단체들에게 제안한다. 최근 "표현의 자유"가 다시 한국사회의 민주화, 시민의식을 가늠하는 척도로 등장하는 상황에서 박진영과 같은 논쟁적인 노래에 대한 진지한 토론이 필요할 시점이며, 기윤실 외 단체들은 자신들의 자의적인 기준과 가설에 의해 한 개인의 표현의 자유를 무단 침해하는 행위들을 즉각 중단할 것을 촉구한다.


2001. 6. 27

청소년보호법폐지와 표현의자유 수호 공동대책위원회

독립예술제 사무국, 문화개혁을위한시민연대, 민주언론운동시민연합, 민주화를위한전국교수협의회, 서울카툰회, 스크린쿼터문화연대, 여성만화가협의회, 여성영화인모임, 영화인회의, 우리만화발전을위한연대모임, 인간교육실현학부모연대, 인권운동사랑방, 전국시사만화작가회, 전국아마추어만화동아리연합, 젊은만화작가회, 진보네트워크센터, 평화인권연대, 하자센터 시민운동기획팀, 한국대중음악작가연대, 한국독립영화협회, 한국만화가협회, 한국만화출판협회, 한국만화탄압비대위, 한국민족예술인총연합, 한국민족음악인협회



Automatikus Google fordítás:

Nyilatkozat a Park Jin-young album cenzúrájáról  

 

A Ki Yoon-sil olyan ifjúsági védelmi ideológia, amely eltorzítja a szexuális diskurzus természetét és a véleménynyilvánítás szabadságát.
Azonnal hagyja abba az erőszakos cenzúrát!

-Az álláspontunk a Park Jin-young album cenzúrájában

A Park Jin-young hatodik albuma, a <Game>, 21. szeptemberében, a "Népzenei szervezetek a népzene és az obszcenciák romlásáról" nevében, beleértve a keresztény etikai gyakorlati mozgalmat (a továbbiakban: Giyunsil), egy furcsa dalt tartalmaz, amely a fiatalok szexuális tevékenységét mozdítja elő. Ennek eredményeként nyilatkozatot tettek közzé azzal a kéréssel, hogy jelentsék be, hogy az album nem a fiatalok számára készült, és káros média a fiatalok számára. Ebben a nyilatkozatban olyan követelményeket is bemutatunk, mint például az „ifjúsági címkézés és csomagolás”, a hatodik album összes dalának betiltása és a lemezek előzetes besorolása. Az utolsó "Psy" albumhoz Ki Yoon-sil a teljes album összegyűjtését és az ifjúság számára káros média észlelését is kérte az album zakójának tartalmának szexuális visszaélése, néhány esküszöv és szexuális kifejezés miatt. A "Psy" albumát úgy ítélték meg, hogy 18 éves kor alatt nem érhető el.

Az elmúlt év óta úgy gondoljuk, hogy a keresztény csoportok válogatás nélküli, önkényes és intoleráns állításait a kulturális kifejezésekkel szemben társadalmi szempontból megkérdőjelezték, és hogy ezeknek a csoportoknak a tisztességtelen és elfogulatlan vallási, érzelmi és etikai cenzúrája mennyire zavarja a véleménynyilvánítás szabadságát, az emberek alapvető jogát. Súlyos jogsértéseket kerestem. Amint az azokra az esetekből is kitűnik, amelyekben Jang Sun-woo <Lies> vagy Lee Hyun-se <Heaven Myth> rendezőjét azzal a bírósággal vádolták vagy ítélték el, amelyben vádolták vagy felvetették a kérdést, A konzervatív csoportok, köztük a Daegi Kiyunsil, vallásos konzervatív etikát próbálnak ésszerűtlennek és kitartónak erõzni. Túlzottan terjesztették a szexuális kifejezéseket, amelyek megtestesítették saját kulturális, filozófiai és történelmi kontextusukat, mintha szörnyű és halálos károkat jelentenek a tizenéveseknek, és azt állítják, hogy ezt a hamis tudatot megdöntik, végül az ifjúság védelméhez vezettek. Rossz előítéleteket tett maga ellen, mint egy hit, és könnyen azonosította a kulturális kifejezés cselekményét, mint egy kígyószerű kereskedelmet, hatékonyan felhasználva utóbbi stratégiai védelmi stratégiájává az előbbi legitimitása és érdekképviselete ellen.

Úgy gondoljuk, hogy Kim In-gyu tanár büntetőeljárása és az Információs és Kommunikációs Etikai Bizottság cenzúrája óta az énekes "Psy" és Park Jin-young albumainak cenzúrája továbbra is ugyanaz, mint a tavalyi helyzetben. Mindig létezik az ifjúságvédelemnek nevezett ideológia, és azt visszaélésnek és visszaélésnek tekintik, mint egyfajta cenzúra csodaszerét. Az ifjúságvédelem nemcsak az olyan szervezetek, mint például a Gi Yoon-sil. Ehelyett a kulturális jogok védelme a probléma kulturális kifejezéseinek önmegítélés általi elfogadása és a fiatalokkal való beszélgetés a probléma tartalmában valójában a fiatalok védelme. Úgy gondoljuk, hogy a Psy vagy a Jinyoung Park dalai nem elég súlyosak vagy végzetesek ahhoz, hogy megakadályozzák a fiatalok jogait, és hogy társadalmi közvéleményben és konszenzusban kell megvitatni őket, nem pedig elnyomni vagy megsemmisíteni őket. Ezen túlmenően annak rámutatása érdekében, hogy Gi Yoon-sil és a konzervatív csoportok ezt az albumot „ifjúsági védelem” -ként elítéljék, legalább ki kell zárni a hipotézis által okozott vagy szándékos hibákat befolyásoló tényezõket, és elsõsorban azokat a fiatalokat, akik úgy vélik, hogy védeni kell őket Ezt kérdést kell feltenni.

Annak igazolására, hogy a "mások" Kiyun-sil csoport és más csoportok állítják, hogy a Park Jin-young hatodik albuma serkenti a tizenévesek szexuális helyzetét, ezt a dal legalább egy részében, vagy a dal tulajdonosa, maga a park Jin-young pontosan kimondja. Ez csak akkor lehetséges, ha a serdülőket perverz szex provokálja, vagy ha nagyszámú önzetlen tanú létezik, akik ezt az állítást magukkal tudják bizonyítani. A Park Jin-young dalai azonban nem rámutatnak a dalszövegekre, amelyek ösztönzik a serdülők vulgáris vagy explicit szexuális tevékenységét, csak arra készteti őket, hogy számtalan és különböző érzelmekkel képzeljék el a szexet. A Park Jin-young albuma távol áll a pornográf és káros médiától, amely nem tartalmaz olyan művészeti, tudományos vagy társadalmi értékeket, amelyek kizárólag és kifejezetten hivatkoznak a szexuális érdeklődésre. És amint Park Jin-young feltárja magát, arra ösztönzi az ifjúságot, hogy a jövőben vágyakozzon a gyönyörű és becsületes szexre, ne most. Ez egy nagyon veszélyes kulturálisellenes támadás a kulturális kifejezésekkel szemben, amely önkéntesen ítéli meg, hogy a fiatalok szubjektív megítélésük és makaguk alapján megtévesztő értéket jelentenek bennük. Csak a szex és a nemek egységes és kétoldalú „törvénye” marad meg.

Tudjuk, hogy attól tartanak a konzervatív idősebb generációk, hogy elrejti az „ifjúságvédelem” védelmét a téves hiedelmeken és makacsul, hogy folyamatosan cenzúrálják a szexuális kulturális megnyilvánulásokat. És az igények legális és intézményi teljesítésének túlnyomó részében létezik egy lehetséges fasiszta és erőszakos "tisztaság", amely nem gondolhatja el, hogy szennyezett, mocskos és vulgáris a gondolkodásmódjuk szerint. Tudjuk azt is, hogy keresztről van szó a vallásos elkötelezettség és az eltérő véleményeket és érzelmeket képviselő mások kifejező magatartása iránti figyelmen kívül hagyás és az elítélés felesége között.

Nem szándékozunk kereskedelmi érdekeik előmozdítását vagy előmozdítását támogatni, legyen szó Jo Pidi albumáról, Kim Jin-pyo albumáról vagy a "Psy's" vagy a Park Jin-young albumáról. Ezenkívül, ellentétben Ki Yoon-sil állításával, az album sok ügyfele a 20-as, nem pedig a tizenéves korában van, és az album-vásárlók 70% -áról fiatalok félre vannak téve az információ, hogy megjelennek a zenei piacon. Helytelen ötlet fordítja vissza a probléma természetét. Csak ragaszkodunk ahhoz, hogy ha egy személy alkotó cselekedetei nem okoznak közvetlen és végzetes károkat másoknak, azokat társadalmilag védeni kell, és minél érettebb a civil társadalom, annál környezetbarátabbnak kell lennie. Még ha a dalszövegek, mint például a Park Jin-young, közvetett hatással vannak a serdülőkre, ezeket nem szabad igazságügyi cenzúra kérdéseként megoldani. Ebben a folyamatban el kell olvasni a dal kulturális és érzelmi hátterét és következményeit, és azt hiszem, hogy a fiatalok kulturális megítélése és mentessége növekszik a témákkal való kommunikáció és megbeszélés lehetősége révén.

Végül azt javasoljuk a Ki-Soon Ki-től eltérő szervezeteknek, hogy legyen nyilvános tér a kulturális szexuális kifejezések társadalmi elfogadásának és az ifjúsági védelem kérdéseinek megvitatására, ideértve a Park Jin-young albumának kérdéseit. A koreai társadalomban a demokrácia és az állampolgárság mércéjeként a közelmúltban megjelenő "véleménynyilvánítási szabadság" ideje komoly megbeszéléseket folytatni az olyan ellentmondásos dalokról, mint a Park Jin-young, valamint a Ki-soon Ki saját szabványaitól és hipotéziseitől eltérő csoportokról. Sürgeti azon cselekvések azonnali leállítását, amelyek sértik az egyén véleménynyilvánítás szabadságát.


2001. június 27

Az ifjúsági védelemről szóló törvény és a véleménynyilvánítás szabadságával foglalkozó vegyes bizottság eltörlése

Független Művészeti Fesztivál titkársága, a polgárok szolidaritása a kulturális reformért, a Demokratikus Sajtómozgalom Állampolgárságának Szövetsége, a Demokratizáció Professzorainak Országos Tanácsa, Szöul Rajzfilm Szövetség, Képernyőnegyed Kulturális Koalíció, Női Képregényművészek Szövetsége, Női Filmesek Szövetsége, Filmkészítők Szövetsége, Szolidaritás a koreai képregény fejlesztésért Találkozó, Emberi Oktatási Valósági Szolidaritás, Emberi Jogi Mozgalom Sarangbang, Nemzeti Ügyek Képregényeinek Társasága, Nemzeti Amatőr Képregények Szövetsége, Fiatal Manga Művészek Szövetsége, Progress Hálózat Központ, Béke és Emberi Jogi Koalíció, Haja Center Civil Mozgalom Tervező Csoport, Koreai Népzeneművészek Szövetsége, Koreai Független Film Egyesület, Korea Manga Művészek Szövetsége, Korea Manga Kiadók Szövetsége, Korea Manga Elnyomás Bizottsága, Korea Nemzeti Művészek Szövetsége, Korea Nemzeti Zenészek Szövetsége













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése